Adventskalender – Mens vi venter

24.Desember –  Et barn er oss født!

Lukas 2:6-7

«Og mens de var der, kom tiden da hun skulle føde, og hun fødte sin sønn den førstefødte. Hun svøpte ham og la ham i en krybbe, for det var ikke husrom for dem.»

Ventetiden er endelig over, dagen er her! Dagen som forvandlet verden og historien, og har ledet oss hit vi er i dag! Dagen hvor verdens håp kom ned til jorden!

Vi kan senke skuldrene og sette fokus på den lille som ble født for 2000 år siden, som kom så enkelt og stille, men som fortjener litt styr!

Ha en velsignet julaften og romjul!

 

23.Desember – Englene!

Lukas 2:9-16

«Med ett stod en Herrens engel foran dem, og Herrens herlighet lyste om dem. De ble overveldet av redsel. Men engelen sa til dem: Frykt ikke! Se, jeg forkynner dere en stor glede, en glede for hele folket: I dag er det født dere en frelser i Davids by; han er Messias, Herren. Og dette sal dere ha til tegn: Dere skal finne et barn som er svøpt og ligger i en krybbe. Med ett var engelen omgitt av en himmelsk hærskare, som lovpriste Gud og sang:

Ære være Gud i det høyeste,

Og fred på jorden

Blant mennesker

Gud har glede i.»

 

Tenk deg å være en engel oppe hos Gud, også får du endelig et oppdrag utenfor himmelen! Du skal ned på jorda for å spre tidenes nyheter. Det må ha vært veldig spesielt for dem. Jeg tror ikke det bare var noe de gjorde fordi de fikk beskjed om det, men jeg tror virkelig dette hadde betydning for dem – de bar ikke denne oppgaven lett.

Husk budbringerne, og husk de gode nyhetene de kom med – verdens frelser er født!

Mari 

 

22.Desember – Gjeterne!

De fleste av oss har noe som er en normal hverdag. Det du pleier å gjøre hver dag. For noen er det jobb, andre skole og for noen så er det å være hjemme. For 2000 år siden satt det en gjeng som gjorde det de alltid pleier å gjøre! De satt eller stod på vakt og passet på sauene sine også skjer noe helt uventet. Himmelen blir fylt av Guds engler som synger for dem.

Lukas 2:8-9

«Det var noen gjetere der i nærheten som var ute på marken og holdt nattevakt over flokken sin. Med ett stod en Herrens engel foran dem, og Herrens herlighet lyste om dem.»

Vismennene fikk oppleve noe stort, men det fikk gjeterne også. De blir tatt litt mer på senga enn det vismennene ble. Det var nok med en skrekkblandet-fryd at gjeterne tok bena fatt og satte kursen mot stallen. Når de kommer frem så ser de barnet i krybben og de får lov til å dele med de andre hva de har opplevd ute på marken – at de ble møtt av tidenes englekor.

Tenk å ta med seg den opplevelsen resten av livet. Det må være helt fantastisk for dem. Ikke nok med at de ble møtt av englene, men de fikk også se verdens frelser.

Mari 

 

21.Desember – De tre vise menn!

Det juleevangeliet vi som oftest leser finner vi i Lukas kapittel 2. Det er en ting som vi ikke kan lese om i juleevangeliet i Lukas, men som vi kan lese om i Matteusevangeliet. Det er de tre vise menn. Disse tre mennene som kom fra Østen ved hjelp av en stjerne på himmelen.

Matteus 2:10

«Da de så stjernen, ble de fylt av jublende glede. De gikk inn i huset og fikk se barnet hos moren, Maria, og de falt på kne og hyllet ham.»

Da jeg var liten tenkte jeg ikke så veldig over hvorfor de var der, men når jeg har blitt eldre så er det jo en interessant detalj til historien. De har blitt sendt av gårde fra Herodes for å hylle dette lille barnet som nettopp hadde blitt født. Det er tydelig at de kjenner skriften for det er på grunn av profetier de vet at stjernen som er tent på himmelen viser vei til det nyfødte barnet.

Tenk deg å få oppleve denne reisen! Følge etter en stjerne, sikkert i flere dager, for å komme frem til en liten baby. Men de visste jo også at dette er ikke et hvilket som helst barn – det er Kongen. Det må ha vært helt spesielt å være der og få ta del i Guds store fortelling.

Mari 

 

20.Desember – Vent og se!

Det er fjerde søndag i advent, som betyr at ventetiden nesten er over. I dag er det ingen lang tekst, bare en påminnelse om at vi må senke skuldrene og puste dypt. De neste dagene skal vi ta steget inn i juleevangeliet.

Jesaja 40:31

«Men de som venter på Herren, får ny kraft, de løfter vingene som ørnen, de løper og blir ikke slitne, de går og blir ikke trette.»

Mari 

 

19.Desember – Nådebudet

Desember er en travel måned for posten her i landet. Det kan ikke være noen annen måned vi sender så mange brev og pakker som i årets siste måned. Jeg skulle sende en pakke her om dagen og var i en post i butikk, hvor det var flere som stod i kø for å poste enn mennesker inne i butikken. Så postbudene har mer enn nok å gjøre den siste uken før jul.

Selv om postbudene er viktig, så er det et annet bud som er viktigere i disse dager. For vel 2000 år siden kom et noe jeg har valgt å kalle nådebudet.

Johannes 1:14-17

«Og Ordet ble menneske og tok bolig iblant oss, og vi så hans herlighet, en herlighet som den enbårne Sønn har fra sin Far, full av nåde og sannhet. Johannes vitner om ham og roper ut: «Det var om ham jeg sa: Han som kommer etter meg, er kommet før meg, for han var til før meg. Av hans fylde har vi alle fått, nåde over nåde. For loven er gitt ved Moses, nåden og sannheten kom ved Jesus Kristus.»

Jesus kom til jorden som et postbud for å levere Guds nåde til oss. Vi trenger ikke lenger være bekymret, vi kan ta med oss alle våre feil og alt som bekymrer oss for Jesu føtter, be om tilgivelse, og gå med rett rygg tilbake! For en gave vi har fått!

Mari 

 

18.Desember – Alfa & Omega

Mange ting i denne verden er så mye mer enn det som treffer øyet. Et godt eksempel på dette er jo en baby. Den er veldig søt, men gjør ikke så mye annet enn å spise og sove. Likevel så er den lille mye mer enn bare det, det tar bare litt tid før vi får se det til det fulle. Jesus var intet unntak, eller så var han et unntak fordi det lå ganske mye mer inne i den lille gutten enn det gjør i de fleste andre.

I går leste vi at Jesus er Gud iblant oss og i dag skal vi se at Jesus alltid har vært, og vil alltid være tilstede.

Johannes 1:1-3

«I begynnelsen var Ordet. Ordet var hos Gud, og Ordet var Gud. Han var i begynnelsen hos Gud. Alt er blitt til ved ham, uten ha, er ikke noe blitt til.»

Johannes begynner sitt evangelium med disse setningene. Han påpeker at Jesus alltid har vært der. Denne lille babyen som ligger i krybben har allerede sett verden bli skapt, og han har sett alt som leder opp til hans fødsel.

Ikke nok med at han har vært i alt til nå, men han skal alltid være. Johannes avslutter bibelen, i Johannes Åpenbaring, meg å skrive at Jesus alltid vil være. Han er begynnelsen og enden.

Johannes Åpenbaring 22:13

«Jeg er Alfa og Omega, den første og den siste, begynnelsen og enden.»

Mari 

 

17.Desember – Immanuel, Gud med oss

Nå er vi snart inne i den siste uken før julaften, og disse dagene skal vi gå inn for landing. Vi skal sette fokus på Jesus, hvem han kom for å være, og vi skal bevege oss inn i juleevangeliet og se på de involverte, og deres reise til stallen i Betlehem.

Jesus er Guds viktigste brikke i det store redningsoppdraget. Gud ville bli gjenforent med mennesket, og sendte da Jesus. Jesus blir også kalt for Emmanuel eller Immanuel. Vi kan lese det både i Jesaja og i Matteus at Maria skulle kalle ham det:

Jesaja 7:14

«Derfor skal Herren selv gi dere et tegn: Se, den unge jenta skal bli med barn og føde en sønn, og hun skal gi ham navnet Immanuel.»

Matteus 1:22-23

«Alt dette skjedde for at det ordet skulle oppfylles som Herren har talt gjennom profeten: Se, jomfruen skal bli med barn og føde en sønn, og de skal gi ham navnet Immanuel – det betyr: Gud med oss.»

Immanuel, Gud med oss! Vi er ikke lenger skilt fra Gud. Gud er ikke langt unna, han er her sammen med oss. Jesus er beviset på det!

La det være en god påminnelse, at dette lille barnet er Gud. Han er midt iblant oss!

Mari 

 

16.Desember – Kongen kommer

Våren 2005 satte vi opp en musikal i Tabernaklet, kirken jeg vokste opp i. Musikalen het Kongen kommer og jeg var så heldig og fikk lov til å være hovedpersonen – nemlig flua på veggen som hadde kontroll på alt som skjedde gjennom livet til Jesus. Jeg kan ikke si annet enn at det var en prestasjon som satte dype spor hos mange, spesielt min fantastiske opptreden som flue! Men helt seriøst da, så var det veldig kult å få lov til å sette opp en sånn forestilling som tok for seg hele Jesu liv – fra start til slutt!

Tittelen Kongen kommer er jo ikke tatt ut fra det blå, for det var jo det de gikk og ventet på for over 2000 år siden. At kongen som det var snakket om endelig skulle komme til jorden.

Sakarja 9:9

«Bryt ut i jubel, datter Sion! Rop av glede, datter Jerusalem! Se, din konge kommer til deg, rettferdig og rik på seier, fattig er han og rir på et esel, på en eselfole.»

I dag har jo Kongen kommet og vi får lov til å være med på det han startet da han kom til jorden så enkelt og stille i en liten stall i Betlehem by.

Mari 

 

15.Desember – Og han skal være fred!

Flere steder i det gamle testamentet kan vi lese profetier om Messias som en dag skal komme. Og en av de stedene vi kan lese om Messias er i Mika kapittel 5. Det femte verset starter med denne setningen:

«Og han skal være fred.»

Jesus kom for å forvandle menneskene fra innsiden og ut, og gi oss en fred på innsiden – som vil være merkbar på utsiden. Av og til kan jeg stresse, og det blir merkbart på hvordan jeg gjør ting. Jeg er slurvete fordi jeg gjør det fort og må komme meg igjennom – eller jeg kan være kort i møte med andre mennesker. I sånne situasjoner er jo det beste å sette seg ned puste inn og ut, lukke øynene og la Gud lede deg, men det er oftere lettere sagt enn gjort. Det er ikke bare stress som kan prege oss, angst eller redsel er også noen ting som gjør oss urolige. Jeg har lært at den beste løsningen for å få fjerne uro i sjelen er å gå til han som er freden selv.

Jesus kom for å være fred for oss, for å stille alle stormer som foregår på innsiden av oss. Når han kan overgå alle naturkrefter og stille stormer på havet, så greier han også å stilne stormene som foregår i oss også.

Jeg prøver å ikke la uro ta over sjelen min, og prøver å ta ett skritt tilbake og la Gud ta over styringen, la Guds fred falle over meg slik at jeg kan være sikker på at det kommer til å gå bra. En ting jeg har lest på mange julekort er: Guds fred være med deg/dere, men la oss virkelig ta det med oss! La Guds fred være med deg og ikke la uro ta over livet ditt!

Lukas 8:24

«Da reiste han seg og truet vinden og bølgene så de la seg, og det ble stille.»

Mari 

 

14.Desember – Julestemning eller ikke!

For noen så er det veldig viktig å få julestemning i desember. Vi har alle forskjellige ting vi må gjøre for å komme i riktig stemning. For noen er det viktig å gå på konserter, for andre må de følge NRKs julekalender, eller se på den de vokste opp med og for andre så handler det om å bake og pynte. For meg har adventstiden de siste 7 årene sett veldig forskjellig ut. De mest spesielle var de to årene i Australia. Jeg vokste opp i innlandet her i Norge hvor det som oftest var snø og kalt i desember, så desember med 30-40 varmegrader var noe annet.

Selv om jeg ikke hadde snø så var det jo desember og det var jul. Det var juletrær og nisser alle steder.

I Australia er det sommerferie i desember, så det andre året jeg var der hadde mange av vennene mine reist hjem til jul og jeg fikk en del tid alene. Å være alene på den andre siden av jorda rett før jul høres for noen helt forferdelig ut, mens for andre helt fantastisk. Jeg bodde med 5 andre, så det var egentlig helt fantastisk. I jula kom mamma, pappa og bror ned for å feire sammen med meg. Det jeg lærte var at jula handler ikke om alt man gjør, eller ikke gjør, om været eller konsertene man går på. Det handler om å feire Jesus på den måten vi har mulighet til og å bruke tid sammen med andre.

Maria og Josef feiret heller ikke jul alene. Det var jo greit folksomt i stallen den første natten. Julen 2020 blir jo litt spesiell med tanke på at vi ikke kan være sammen med så mange andre, men pass på å bruke tid med de du kan. Det er ikke så viktig at alt er perfekt, men at vi viser kjærlighet til de rundt oss og feirer Jesus!

Romerne 15:13

«Må håpets Gud fylle dere med all glede og fred i troen, så dere kan bli rike på håp ved Den hellige ånds kraft.»

Mari 

 

13.Desember – St.Lucia, et lys for de som virkelig trengte det

13.Desember er dagen vi markerer helgenen St.Lucia. Lucia levde på øya Sicilia utenfor Italia i århundreskiftet mellom 200 og 300-tallet. Hun viet livet sitt til å hjelpe de trengende og led martyrdøden for sin tro.

Hun er ikke den første som har gjort dette, men heller ikke den siste. Uansett så har vi holdt ved feiringen av denne dagen, selv om vår feiring har blitt preget av noen andre ting også.

Jeg syntes det er ganske fint egentlig at vi markerer denne dagen midt i desember, en tid hvor mange er fokusert på gaver og få ting ferdig til jul. Denne dagen kan komme å bryte det litt opp. Vi kan la livet til Lucia være en påminnelse på at vi er skapt til å hjelpe vår neste.

Noe jeg har hørt flere ganger er at Jesus kom ikke for å hjelpe de som allerede har alt, men for å hjelpe de syke. Det leser vi også i en salme:

Salme 34:18-20

«De rettferdige roper, og Herren hører, ban berger dem ut av alle trengsler. Herren er nær hos dem som har et nedbrutt hjerte, han frelser dem som har en knust ånd.»

Det er viktig å være god på familie og de vi har rundt oss, men vi må også huske på de som virkelig trenger et lys i sin mørke hverdag. Uansett hvor gammel du er, la det være et mål at du er et lys for minst en annen de siste dagene før jul!

Mari 

 

12.Desember – Drevet av kjærlighet!

En av de tingene vi gjør i desember er å se på julefilmer, og da spesielt romantiske filmer. Netflix er ekstreme på å produsere romantiske julefilmer, med vekslende hell. Kjærlighet er noe vi blir tiltrukket av, både på film og i virkeligheten. Desember er en tid vi bruker mye tid sammen med de vi er glade i, og vi setter ofte fokus på å spre godhet og kjærlighet til de som trenger det.

I går skrev jeg om at vi ikke skal være drevet av frykt, men hva skal vi da være drevet av? Og vi trenger ikke dykke dypt i livet til Jesus for så se hva som preger han og hans måte å leve det, det som driver Jesus er kjærlighet. Og han kaller oss til å la vårt liv være drevet av det samme. Du skal elske Herren din Gud og du skal elske din neste som deg selv.

Hvordan lever vi et liv drevet av kjærlighet? Det beste vi kan gjøre for å finne ut av det er å se på hvordan Jesus levde. Hvordan møtte Jesus mennesker? Hvordan svarte han når mennesker spurte han om noe? Det er en øvelse som jeg har gjort, og som jeg stadig gjør. En oppfordring til deg er å lese evangeliene med det spørsmålet; hva kan jeg lære av måten Jesus sprer om seg av kjærlighet.

I 1.Johannes brev kan vi lese at «Vi elsker fordi han elsket oss først» (1.Joh 4:19). Vi må catche Guds kjærlighet for å kunne leve et liv drevet av kjærlighet.

Johannes 3:16

«For så høyt har Gud elsket verden at han ga sin sønn, den enbårne, for at hver den som tror på ham, ikke skal gå fortapt, men ha evig liv.»

Mari 

 

11.Desember – Ikke lenger bundet av frykt!

Det finnes mange mennesker i denne verden som er drevet av frykt. Og ikke bare frykt for farer eller katastrofer, men frykt for at ting ikke går slik man har tenkt seg eller planlagt. Jeg liker å ha kontroll så jeg har følt på det flere ganger. Frykt er som en tvangstrøye, den holder oss veldig tilbake og begrenser oss. Når frykt driver deg, så tar du som oftest ingen steg ut over det du vet funker. I noen tilfeller så er det viktig å holde seg til tryggheten, men når det kommer til å leve det livet Gud har tenkt for oss så kan vi ikke holde oss til det som føles trygt ut for oss.

Det finnes en ganske så kjent historie i bibelen, som man lærer som liten og som følger deg livet ut. Det er historien om Peter som tar steget ut av båten og ut som går på vannet. Han legger vekk frykten og går imot Jesus.

Jeg er sikker på at både Maria og Josef følte på frykt da de får vite at de skal bære frem Jesus, verdens frelser. No pressure liksom! Hele livet er i ferd med å snu seg på hodet for dette unge paret, men de lar seg ikke binde av frykten.

Jesaja 43:1

«Vær ikke redd! Jeg har løst deg ut, jeg har kalt deg ved navn, du er min.»

Frykt ikke er noe vi leser gang etter gang i bibelen og som jeg er 100% sikker på at Den hellige ånd hvisker til oss stadig vekk. Ved å stole på Gud, slipper vi å være bundet av frykt og kan leve livet til det fulle!

Mari 

 

10.Desember – Josef, en modig mann!

En film hvor man kun ser hovedpersonen kan fort bli kjedelig. Ting skjer enten på grunn av, eller sammen med de andre personene som er med. Selv om Jesus er hovedpersonen, er det andre viktige personer også. En av dem er Josef, far til Jesus. Jeg tror det er få av oss som kan forstå akkurat det Josef opplevde for vel 2000 år siden, men det betyr ikke at vi kan lære noe av Josef. La oss lese hva Matteus skriver da Josef får vite at han skal bli far:

Matteus 1:18-21

«Med Jesu Kristi fødsel gikk det slik til: Hans mor Maria var lovet bort til Josef. Men før de var kommet sammen, viste deg seg at hun var med barn ved Den hellige Ånd. Josef, mannen hennes, som var rettskaffen og ikke ønsket å føre skam over henne, ville da skille seg fra henne i all stillhet. Men da han hadde bestemt seg for dette, viste en Herrens engel seg for han i en drøm og sa: Josef, Davids sønn! Vær ikke redd for å ta Maria hjem til deg som din kone. For barnet som er unnfanget i henne, er av Den hellige ånd. Hun skal føde en sønn, og du skal gi han navnet Jesus, for han skal frelse sitt folk fra deres synder.»

Josef har lyst til å gjøre det som ser best ut for alle, noe jeg tror mange ville gjort. Etter et englebesøk så forandrer han meningen sin. I stede for å bry seg om hva alle andre kommer til å si når de finner ut at han har gifter seg med en gravid dame, ser han forbi det og på Guds plan for både han, Maria og barnet. Vi snakker ofte om at Maria var modig, men det var Josef også.

Det krever litt mot til å ta steget og følge den planen Gud har for oss, slik som Josef gjorde. Og han fikk så sjukt mye igjen for det, noe jeg tror vi og får når vi følger Guds plan for våre liv. La deg inspirere av Josef, lytt til Guds stemme og hvilke planer han legger for livet ditt!

Mari 

 

9.Desember – Hvor er hovedpersonen? 

Apropos fokus. Det er veldig lett å bli opptatt av alt som skal fikses og ordnes til jul. Vi blir overeksponert av julenisser, julegaver, julesalg, julekaker, julebrus, juletrær osv. Og det er lett å la det ta fokuset vårt i desember. Vi lager lister på alt som skal ordnes og handles, vi ser på dårlige julefilmer på netflix, spiser god mat og koser oss. I utgangspunktet så er det jo ikke noe feil med det, men når gir vi hovedpersonen oppmerksomhet?

Jeg er nok like ille som mange jeg i desember, for det er lett å la seg rive med av alt man ser og det som skjer! Men i år har vi jo litt mer tid enn vi vanligvis har i desember. Det er ikke like mange juleavslutninger, julekonserter eller julebord.

I sangen Joy to the world skriver Isaac Watts setningen Let every heart prepare him room. La hvert eneste hjerte gjøre klart for han som skal komme.

Lukas 3:4-6

«Som det står skrever i boken med profeten Jesajas ord:

En røst roper i ødemarken: Rydd vei, gjør hans stier rette! Hver dal skal fylles, hvert fjell og hver haug skal senkes. De krokete veier skal bli rette, de steinete stier jevne. Og alle mennesker skal se Guds frelse.»

Se for deg at du er regissør av filmen Desember 2020 hvor Jesus er hovedpersonen; hvordan kommer den filmen til se ut? Du sitter i regissørstolen og det er opp til deg hvordan det blir!

Mari 

 

8.Desember – Lys gir fokus!

Mange liker å lese bøker og pløyer igjennom bok etter bok. Jeg er ikke en av dem, men jeg vet at når man leser så er det viktig å ha godt lys så man greier å se hva man leser. Hvis ikke så blir det slitsomt og du får ikke med deg det du leser. Pappa tar ofte frem lommelykta om det er dårlig lys, det holdt ikke med laser for å greie å lese avisa uten briller.

I bibelens lengste kapittel finner vi et nokså kjent bibelvers som handler om nettopp lys:

Salme 119:105

«Ditt ord er en lykt for min fot og et lys for min sti.»

Godt lys er like viktig i livet for å greie å se hva vi holder på med. I desember så tenner vi masse lys både inne og ute. La det være en påminnelse på at vi også trenger godt lys for å navigere oss frem på livets stier.

La oss ikke stoppe med å tenne lys så vi har det koselig, men fyll sjelen din med lys slik at du også kan være et lys for de rundt deg!

Mari 

 

7.Desember – Lys i mørket 

Det er jo ingen hemmelighet for oss som bord på nordre del av jordkloden at vinteren er mørk. Vi vet hvor viktig det er å ha godt lys og godt med varme slik at vi kan leve livene våre som normalt. Jeg ble veldig glad den siste uken i november da veldig mange hang opp julelysene sine, noe tidligere enn vanlig. Det var noe som skjedde med meg når jeg så alle lysene som lyste opp nabolag etter nabolag. Lyset gjør noe med oss. Det er når det er fravær av lys vi merker hvor viktig det er for oss.

I de første versene av Johannes evangelium kan vi lese lyset som ikke bare lyser opp nabolagene våres med lys, men som er alle menneskers lys:

Johannes 1:2-5 & 9

«Han var i begynnelsen hos Gud. Alle er blitt til ved ham, uten ham er ikke noe blitt til. Det som ble til i ham, var liv, og livet var menneskers lys. Lyset skinner i mørket, og mørket har ikke overvunnet det.

Det sanne lys, som lyset for hvert menneske, kom nå til verden.»

Jesus er den ultimate lyskilden i mørket, for selv når solen ikke skinner mer så lyset fortsatt Jesu navn!

La Jesus være den som gir sjelen din lys – uansett hva slags mørke som trenger seg på så har det ikke noe imot kampen mot Verdens Lys.

Mari 

 

6.Desember – Håpet

Desember er min favoritt måned. Det er nok flere grunner til det, men en av dem er fordi det er årets siste måned og jeg ser tilbake på alt hva det inneværende året har gitt meg,  også retter jeg blikket fremover og ser på alt som ligger og venter på meg der fremme. Jeg kjenner på håpet for fremtiden som ligger foran meg! Grunnen til at jeg kan se på hvilken som helst fremtid med håp er i ferd med å bli født. Det er ikke på grunn av mine egenskaper eller talenter det som ligger foran bli godt, men på grunn av Jesus!

Et nokså kjent bibelvers sier nettopp dette:

Jeremia 29:11

«For jeg vet hvilke tanker jeg har med dere, sier Herren, fredstanker og ikke ulykkestanker. Jeg vil gi dere fremtid og håp.»

Paulus skriver også om Jesus som vårt håp i sitt brev til Titus:

Titus 3:3-7

«Men det ble åpenbart hvor god vår Gud og frelser er, og at han elsker menneskene: Han frelste oss, ikke på grunn av gjerninger, men fordi han er barmhjertig. Han frelste oss ved badet som gjenføder og fornyer ved Den hellige ånd, som han så rikelig har øst ut over oss ved Jesus Kristus, vår frelser, så vi skulle bli rettferdige ved hans nåde og bli arvinger til det evige liv, som er vårt håp.»

I en litt annerledes desember, en annerledes inngang i et nytt år, ikke glem håpet i det hele! Vi vet at Gud er med oss igjennom. Og da trykk på igjennom. Ting varer i en periode og vi er ikke alene i det. Det finnes alltid en fremtid og alltid et håp

Mari 

 

5.Desember – Hvem sier Gud du er?

I løpet av livet blir vi kalt for forskjellige ting, og da snakker jeg ikke om navneendringer, men kallenavn eller ord som skal beskrive oss. Noen av dem stemmer med virkeligheten, men alt for mange opplever nok det motsatte. Å bli kalt for noe de ikke er, noe som trykker en ned og er ødeleggende. Jeg har opplevd begge deler, og vet hvordan det føles ut. De gangene man blir kalt for gode ting, som komplimenter og oppmuntringer som kanskje bekrefter et talent eller en egenskap du har, så kan det føles litt ut som at man svever på en sky – man kan bli litt høy av det. Jeg tenker at det i seg selv ikke er dumt. Det er alt for mange som ikke lar seg påvirke av de positive tingene man sier fordi vi lever i et samfunn hvor man ikke skal være høy på seg selv. Men hva vi blir kalt for preger identiteten vår.

Bibelen sier mye om oss, og min bønn er at vi alle skal la det prege identiteten vår!

 

Du er elsket – Jeremia 31:1

Du er utvalgt – Johannes 15:16

Du er sterk – Salme 68:35

Du er akseptert – Efeserne 1:6

Gud vil hjelpe deg igjennom hver eneste prøvelse – Jesaja 41:13

Du er tilgitt – 1 Johannes 1:9

Du er Guds barn – Galaterne 3:26

 

Lista kunne fortsatt lenge, men her er noen av de tingene som Gud sier om oss. Ta med deg dette inn i adventstida, at du er elsket, utvalgt og akseptert av Gud! Og la ikke noen ta det fra deg!

Mari 

 

 

4.Desember – En Gud som ser!

En viktig del av popkulturen i 2020 er å vise frem hva man kan. Vi har tilgang på utallige hjelpemidler for å vise oss frem og det er nesten sånn at det ligger et underliggende press om at vi må gjøre det. Det kan være slitsomt å alltid være på utstilling, men det finnes jo også en annen side – den som ikke synes. Det som kanskje er det ekte, hvor de ekte følelsene ligger og den ekte versjonen av deg er.

Det å ikke bli sett for den du er gjør vondt.

En dame som ikke blir sett for den hun virkelig er, er en dame som heter Hagar. Hun er tjenstekvinnen til Sara, Arahams kone. Siden Sara ikke kan få barn, får Abraham et barn med Hagar. Så er det jo sånn at Sara blir sjalu og ydmyker henne, så Hagar rømmer. Du kan lese hele historien her

1 Mosebok 16:1-13

Men så opplever Hagar at en engel kommer til henne etter at hun har rømt og forteller henne om hvem denne sønnen hun bærer på en dag skal bli. Og hun sier Du er en gud som ser meg! Det er ikke bare «hovedpersonene» Abraham og Sara som får Guds oppmerksomhet, men midt i det vonde så ser også Gud Hagar.

Gud er en gud som ser oss, uansett hvor vi er og hvem vi er!

Mari 

 

3.Desember – Maria: full av tillit!

Å stole på noen er ikke noe som skjer i et øyeblikk, for det handler om tillit. For å få tillit til en person så må man kjenne hverandre. Man blir kjent ved å bruke tid sammen. Synes du det er vanskelig å stole på at Gud har full kontroll? Det er nok fordi du mangler tillit, og du må bruke mer tid sammen med Gud slik at du lærer han å kjenne. Jo mer tid dere bruker sammen, jo bedre kjent og mer tillit får du til Gud – og du vil kjenne at det blir lettere å stole på at Gud har full kontroll, alltid.

 

Det er en person som vi er spesielt glade for at stole på Gud. Hun het Maria og var den unge jenta som Gud valgte ut til å bære frem Jesus. Tenk deg om du som ung tenåring ble spurt om å gjøre noe så stort, hadde du stolt på Gud midt oppi det hele? Det er vanskelig å sette seg inn i hennes situasjon, men vi kan bli utfordret av hennes tillit til Gud og hennes modighet.

Lukas 1:35-38

«Maria sa til engelen: Hvordan skal dette kunne skje når jeg ikke har vært sammen med noen mann? Engelen svarte: Den hellige ånd skal komme over deg, og Den høyeste kraft skal overskygge deg. Derfor skal barnet som blir født, være hellig og kalles Guds sønn. Og hør: Din slektning Elisabet venter en sønn, hun også, på sine gamle dager. Hun som de sa ikke kunne få barn, er allerede i sjette måned. For ingen ting er umulig for Gud. Da sa Maria: Se, jeg er Herrens tjeneste kvinne. La det skje med meg som du har sagt.»

Mari 

 

 

2.Desember – Guds løfter står fast!

Å vente kan føles håpløst ut, men den som venter på noe godt venter ikke forgjeves. Det er et kjent ordtak som har mye visdom i seg. I går snakket vi om at vi godtar forskjellig lenge på ventetid på forskjellige ting, men når det er godt så greier vi å vente litt lenger. Jo bedre kaffen er jo flere minutter utover de vanlige greier du å vente.

En annen som måtte vente lenge på noe hun hadde ønsket seg var Sara. Sara var Abrahams kone, og de strevde med å få barn. Gud ga et løfte til Abraham om at hans slekt skulle bli like tallrik som stjernene på himmelen, men selv i en alder av 90 var de barnløse. Det må ha vært helt forferdelig for Sara. Gud lover Abraham dette, men så greier ikke kroppen hennes å levere. Men Gud holder løftet sitt og Sara blir gravid på sine gamle dager.

Les historien der Gud kommer til Abraham og Sara, og da han oppfyller løftet sitt:

1 Mosebok 18:9-15 & 21:1-6

21:1-2

«Herren tok seg av Sara slik han hadde sagt. Det han hadde lovet, gjorde Herren for Sara. Sara ble med barn og fødte Abraham en sønn på hans gamle dager, ved den tid Gud hadde sagt ham.»

Gud lar ingen løfter gå til spille uansett hvor umulige de ser ut. Ingenting er umulig for Gud!

Mari 

 

 

1.Desember – Hva venter vi på?
2020 har vært et år preget av venting. Venting uten å vite når det tar slutt. Og det er frustrerende. Det er ikke fordi vi ikke er vant til å vente, men det er fordi vi ikke vet hvor lang tid det tar. Når man skal ha barn så vet man at man må vente ca.9mnd før man holder det i armene sine, når man bestiller en kaffe så vet du at det tar ca 5min og når du sitter på skolen så vet du når timen er over. Noen ting er det verdt å vente 9mnd på, mens en kopp kaffe mest sannsynlig ikke er det.

Vi er inne i en annen ventetid nå, og denne ventetiden vet vi når er over. Advent betyr «komme». Og vi vet at når Frelseren har kommet, da er ventetiden over.

Jesaja 9:6-7

«For et barn er oss født, en sønn er oss gitt. Herreveldet er lagt på hans skuldre. Han har fått navnet, Underfull rådgiver, Veldig Gud, Evig far, Fredsfyrste. Så skal herreveldet være stort og freden uten ende over Davids trone og hans kongerrike. Han skal gjøre det fast og holde det oppe ved rett og rettferdighet fra nå og for alltid. Herren over hærskarene skal gjøre dette i sin brennende iver.«

Hvordan vi bruker ventetiden har også mye å si på hvordan den tiden vil føles ut. Den kan føles lang og kjede

lig ut, eller den kan føles kort og innholdsrik ut.

Mitt spørsmål til deg er; hvordan vil du bruke din adventstid i år?

I denne adventskalenderen skal vi bruke ventetiden godt, og vi håper du har lyst til å bli med oss!

– Mari